Plazatio

Saraiva Bookstore

Rio . Rio de Janeiro . Brasil

Detalles del proyecto

Tipo: Edificación, obra nueva
Superficie construida (m2): 2.000


Rio

ver mapa

Info

Saraiva Bookstore was conceived as a hybrid between a public square and a library, a place for conviviality, leisure, concentration and rest altogether. Its architecture is simple and inviting, it aims to disappear behind the books to let the mind wander. A 21st century space, books and new media share the shelves, demanding a high level of layout flexibility. To organize this myriad of information without creating a monotonous store was as much a challenge as stimulating people to stay, read and interact in a cozy atmosphere. Located inside a mall in Rio, the store is divided into four floors. Visitors enter through a double height space, where shelves and showcases seem to float in order to highlight books and objects. Some shelves are suspended by rails so that the layout can accommodate different configurations. The bespoken ceramic floor was developed to be more reflexive and accentuate the lightning effect underneath the millwork. Brazilian-walnut was employed in all spaces; it is a warm and neutral backdrop for the variety of colors and textures of books and objects. Showcases were designed so a book would not prevail over others, inviting visitors to stroll around the diversity of titles. Platforms of different heights are occupied by objects that explore several sections, so are tables organized by themes that mix books with playful items. The shelves closer to the floor have such an inclination that their titles can be read by a standing person. Armchairs and ottomans are spread throughout the bookstore. Historical Brazilian design items, such as Paulistano Chair, by Paulo Mendes da Rocha, and Beg Armchair, by Sérigio Rodrigues, invite concentrated readers or sprawled out customers to forget about time and enjoy their stay. Multimedia spaces, a café, an auditorium and the children’s space are located in the basement floors. Gray tones highlight the electronics’ contents and organic showcases support interactivity. In the children’s space neutrality is broken by a multicolored ramp that invites the kids to explore the titles rendering the space to their scale. Trapezoidal niches are a playful interpretation of the architectural vocabulary employed in the rest of the bookstore, creating a world apart for the youngsters.

más info

publicado el 24/05/2016

Comentarios (0)

Proyecto promovido por:
CTAA . Colegio Territorial de Arquitectos de Alicante

 

Colegios asociados a Plazatio

Colegio Territorial de Arquitectos de Alicante Colegio Territorial de Arquitectos de Castellón Colegio Oficial de Arquitectos de Asturias Colegio Oficial de Arquitectos de Murcia Colegio Territorial de Arquitectos de Valencia Colegio Oficial de Arquitectos de la Comunidad Valenciana

Empresas colaboradoras de Plazatio

Universidad de Alicante Actiu MAPEI Schlüter-Systems BpmLighting_pzt Campaña TDS logo finstral Grupo Puma Campaña Ferri Sido Madera Sika Alumed Campaña 2017 Sabadell Campaña 2017 Gibeller Campaña 2017 HNA Grupo Valero Campaña Knauf Campaña 2018 Sofise Campaña Gasbeton Logo Fassa Saint Gobain Ecophon Campaña Zhender 2020 campaña Newker 2019 Logo Jaga Laterlite Viajes Trasnvia ABB Niessen

Ver vídeo de Youtube
add
Top